Makaron z prawdziwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie z kuchni włoskiej. Porcino czyli prawdziwki w połączeniu w makaronem i sosem śmietanowym, cóż chcieć więcej :)

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g makaronu wstążki ( np. tagliatelle, papardelle )
    350 g prawdziwków
    150 g wątróbek drobiowych
    50 g boczku
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    pół szklanki białego wina
    pół szklanki śmietany 22 %
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    pieprz
    3 łyżki masła

Makaron z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyściłem, pokroiłem na plasterki. Cebulę i czosnek posiekałem. Boczek pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem masło oraz 3 łyżki oliwy, przesmażyłem boczek, cebulę i czosnek. Dodałem grzyby, dusiłem około 10 minut na małym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodałem pokrojone wątróbki, smażyłem jeszcze chwilę. Wlałem wino, odparowałem sos na średnim ogniu. Wlałem połowę śmietany, doprawiłem solą i pieprzem. Podgrzewałem na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Makron ugotowałem al. dente w dużej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu, osączyłem, wymieszałem z sosem i resztą śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy