Makaron z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy na oliwie.
2.Pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy miksujemy za pomocą blendera. Do powstałego sosu dodajemy część podsmażonej cebuli, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i bazylię do smaku. Gotujemy przez ok. 2 minuty na wolnym ogniu.
3.Do mięsa mielonego wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą (1-2 łyżki), 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pozostałą część zeszklonej cebulki, sól, pieprz, słodką paprykę i pieprz cayenne. Formujemy około 18 małych pulpecików. Smażymy na patelni, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie łączymy sos z pulpecikami.
4.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
5.Ugotowany makaron nakładamy na talerz i robimy w środku małe gniazdko, do którego nalewamy sos z pulpecikami.
Porady
Dla urozmaicenia potrawy polecam kolorowy makaron tagliatelle, np. ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Podkreśla smak sosu i cieszy oko :)
Komentarze