Makaron z pulpecikami

0 (0 ocen)

Prosty przepis na sycący obiad :)

Składniki:

  • 250 dag mięsa mielonego, makaron tagliatelle, puszka pomidorów bez skórki, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 średnie cebule, czosnek, jajko, oliwa, bułka tarta, słodka papryka, mielony pieprz cayenne, bazylia, sól, pieprz

Makaron z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, następnie podsmażamy na oliwie.
  • 2. Pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy miksujemy za pomocą blendera. Do powstałego sosu dodajemy część podsmażonej cebuli, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i bazylię do smaku. Gotujemy przez ok. 2 minuty na wolnym ogniu.
  • 3. Do mięsa mielonego wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą (1-2 łyżki), 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pozostałą część zeszklonej cebulki, sól, pieprz, słodką paprykę i pieprz cayenne. Formujemy około 18 małych pulpecików. Smażymy na patelni, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie łączymy sos z pulpecikami.
  • 4. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • 5. Ugotowany makaron nakładamy na talerz i robimy w środku małe gniazdko, do którego nalewamy sos z pulpecikami.

Porady

Dla urozmaicenia potrawy polecam kolorowy makaron tagliatelle, np. ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Podkreśla smak sosu i cieszy oko :)

Komentarze

Podobne przepisy