Makaron z sosem Alfredo

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie przygotowuję zawsze, gdy muszę szybko zrobić pożywny obiad. Przepis jest inspirowanykuchnią włoską.

Składniki:

  • ● 1/2 op. makaronu
    ● duża śmietana 12-proc.
    ● 20 dag sera z niebieską pleśnią
    ● 5 dag parmezanu
    ● 1/3 op. mrożonych liści szpinaku
    ● sól

Makaron z sosem alfredo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente
    we wrzącej osolonej wodzie.
    Odcedzamy.
  • 2. Ser pleśniowy ścieramy na
    tarce o dużych oczkach lub
    rozgniatamy widelcem. Mieszamy
    ze śmietaną. Podgrzewamy
    na małym ogniu, mieszając,
    aż ser się roztopi i po -
    wstanie kremowy sos.
  • 3. Szpinak przelewamy wrzątkiem,
    osączamy i dodajemy
    do sosu. Mieszając, chwilę
    gotujemy.
  • 4. Sos wykładamy na makaron.
    Posypujemy startym na
    tarce o małych oczkach parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy