150 g makaronu,
mały brokuł,
100 ml śmietanki 30%,
100-125 ml wody + 1/2 kostki bulionowej,
100 g serka topionego,
10-15 dag startego sera żółtego,
curry,
pieprz,
bazylia,
sól (opcjonalnie),
1/2 łyżeczki mąki + odrobina wody do zagęszczenia sosu (opcjonalnie).
Makaron z sosem brokułowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
Brokuła dzielę na małe różyczki, opłukuję pod zimną wodą.
Kostkę bulionową rozpuszczam w gorącej wodzie.
Brokuła wkładam do małego garnka, zalewam bulionem i śmietanę, zagotowuję, gotuję około 5 minut.
Dodaję przyprawy - curry, pieprz i bazylię oraz pokrojony w kostkę ser topiony, gotuję na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera.
Następnie dodaję ser żółty, sos gotuję jeszcze przez chwilę do jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku i zagęszczam mąką.
Gotowy sos łączę z makaronem.
Komentarze