Makaron z sosem pieczarkowo-orzechowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczarki, suszone pomidory, orzechy to połączenie tworzy bardzo smaczny i prosty sos do makaronu.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g makaronu duże spiralki
    200 g brązowych pieczarek
    100 g suszonych pomidorów
    50 g sera z niebieską pleśnią
    1 garść posiekanych orzechów włoskich
    300 ml słodkiej śmietanki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia

Makaron z sosem pieczarkowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj al'dente.
  • 2. Pieczarki oczyść, przekrój na pół a większe na 4 części. Pomidory pokrój w paski.
  • 3. Na suchej patelni upraż orzechy, przesyp do miseczki. Na patelnię wlej niedużą ilość oleju, wrzuć pieczarki i przesmaz, dodaj suszone pomidory. Smaż chwilę. Dolej śmietanę, dorzuć orzechy. Pogotuj chwilę sos.
  • 4. Natkę posiekaj. Do gorącego sosu dodaj makaron i natkę. Wymieszaj i od razu podawaj. Niewskazane jest ponowne odgrzewanie sosu już wymieszanego z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy