Pieczarki, suszone pomidory, orzechy to połączenie tworzy bardzo smaczny i prosty sos do makaronu.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
300 g makaronu duże spiralki
200 g brązowych pieczarek
100 g suszonych pomidorów
50 g sera z niebieską pleśnią
1 garść posiekanych orzechów włoskich
300 ml słodkiej śmietanki
1/2 pęczka natki pietruszki
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Makaron z sosem pieczarkowo-orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj al'dente.
2.Pieczarki oczyść, przekrój na pół a większe na 4 części. Pomidory pokrój w paski.
3.Na suchej patelni upraż orzechy, przesyp do miseczki. Na patelnię wlej niedużą ilość oleju, wrzuć pieczarki i przesmaz, dodaj suszone pomidory. Smaż chwilę. Dolej śmietanę, dorzuć orzechy. Pogotuj chwilę sos.
4.Natkę posiekaj. Do gorącego sosu dodaj makaron i natkę. Wymieszaj i od razu podawaj. Niewskazane jest ponowne odgrzewanie sosu już wymieszanego z makaronem.
Komentarze