Makaron z sosem serowo-szpinakowym

0 (0 ocen)

  • 10 min

coś dla wielbicieli szybkiej i aromatycznej kuchni, przepis można modyfikować w zależności od upodobań zamieniając szpinak na pieczarki bądź brokuły itp za każdym razem wychodzi przepysznie!

  • 10 min

Składniki:

  • 2 garści szpinaku
    3 ząbki czosnku
    mała cebula
    2 łyżki oliwy
    łyżka masła
    pół szklanki śmietany
    pół szklanki startego żółtego sera
    500 g makaronu penne
    przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Makaron z sosem serowo-szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W osolonej wodzie gotujemy makaron. Szpinak płuczemy i drobno siekamy, cebulę kroimy w kosteczkę, czostek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a po chwili dodajemy masło (nadaje lepszy smak), wrzucamy czosnek i cebuję, chwilkę szklimy i dodajemy szpinak. Smażymy do miękkości dodając szczyptę gałki. Śmietanę z serem mieszamy i dodajemy do szpinaku mieszająa aż się roztopi. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy z sosem, dodajemy pieprz i sól. Można posypać świeżą natką pietruszki.

Porady

Śmietany i sera, w zależności od upodobań, zawsze można dodać więcej, do sosu dla wzbogacenia często dadaję też kilka pieczarek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy