Makaron z sosem serowym

0 (0 ocen)

To nasze ulubione danie makaronowe. Proste, szybkie i pyszne.

Składniki:

  • makaron (najlepiej rurki)
    kartonik śmietanki 18% (250 ml)
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 serek topiony
    6 plasterków żółtego sera
    3 plasterki serka w plasterkach hochland
    kawałeczek sera pleśniowego-niekoniecznie, według gustu
    pęczek natki pietruszki
    pieprz, ostra papryka i sól do smaku

Makaron z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron wrzucamy na wrzątek i w tym czasie przygotowujemy sos.
    Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy kwaśną śmietanę. Serek topiony kroimy na małe kawałki, to samo z serem żółtym i serkiem hochland. Natkę siekamy i wszystko wrzucamy do śmietany. Gotujemy wszystko na małym ogniu często mieszając do roztopienia serów, połączenia się składników i zgęstnienia-około 5-10 minut. Dosmaczamy-sos powinien być lekko pikantny.
    Makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka, wlewamy sos i dokładnie mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy