Makaron z sosem to niezawodny sposób na szybki i syty obiad lub kolację. Tym razem zrobiłam sos serowo-śmietanowy, który fajnie smakował w połączeniu z młodą cukinią. Klopsiki można pominąć i wtedy mamy danie na piątek.
30 min
Składniki:
200 g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
mała cukinia
150 g pieczarek
cebula
100 g serka topionego
150 ml śmietanki 12% z kartonika
sól
pieprz
łyżka masła
łyżka oleju
makaron skręcone rurki
szczypiorek
Makaron z sosem serowym, klopsikami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wymieszać z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Uformować małe klopsiki, obsmażyć je na łyżce oleju na złoto, podlać odrobiną wody i udusić. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, odrobinę posolić i usmażyć. W między czasie ugotować makaron. Do warzyw dodać serek topiony i śmietankę, mieszać aż połączą się w jednolity sos, przyprawić pieprzem. Na końcu dodać klopsiki (odsączone). Makaron polać sosem i posypać szczypiorkiem.
Komentarze