Makaron ze świeżymi, zmiksowanymi truskawkami, posypany pokruszonym twarogiem to smak dzieciństwa, do którego z chęcią wracam. Jest świetną propozycją na lekki, chłodzący obiad w upalne dni.
50 min
Składniki:
500g świeżych truskawek
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki cukru
200g makaronu o dowolnym kształcie
sok z połowy cytryny
starta skórka z 1 cytryny
150g białego sera
sól
Makaron z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem, cukrem wanilinowym, skropić sokiem z cytryny, posypać startą skórką z cytryny i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie przełożyć do malaksera i zmiksować do postaci musu.
2.Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
3.Makaron wymieszać z musem truskawkowym i posypać pokruszonym białym serem.
Komentarze