puszka tuńczyka w sosie własnym,1-2śmietanki12%(zależy od ilości gości),5-7suszonych pomidorów,1-2duże ogórki konserwowe lub kiszone,1-2ząbki czosnku,szczypiorek, oregano,mielona papryka,sól i pieprz do smaku,makaron
Makaron z tuńczykiem i śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.sos z tuńczyka odlać,pomidory,ogórki i szczypiorek pokroić,czosnek wycisnąć,
2.składniki wrzucić na dużą patelnie,wlać śmietankę,dodać oregano,słodkiej papryki,pieprz i sól wedle uznania,wlać śmietankę i odparowywać aż zgęstnieje
3.gdy sos będzie się odparowywał ugotować makaron w osolonej wodzie
4.gdy maron i sos będą gotowe,wrzucić makaron na patelnie i wymieszać z sosem,gotowy można posypać startym serem
Porady
do sosu czasem dodaję pól puszki kukurydzy,lub cukinię podsmażoną w kostkę.Składniki są podane na mniejszą i większą ilość gości
Komentarze