Makaron z zielonym pesto

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne pesto z pysznym makaronem. To bardzo szybkie i proste danie.

  • 40 min

Składniki:

  • * ok. 30 g listków bazylii
    * 30 g orzeszków piniowych
    * 20 g startego parmezanu
    * ząbek czosnku
    * ok. ½ szklanki oliwy z oliwek
    * sól
    * pieprz

Makaron z zielonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wkładamy bazylię, orzeszki pinii oraz czosnek. Czosnek dodaję już przegnieciony przez praskę,ale można dać cały. Miksujemy. Między czasie gotujemy makaron, tak żeby był al dente.
  • 2. Do miseczki ze zblendowanymi składnikami dodajemy parmezan, który wcześniej należy zetrzeć.
  • 3. Dodajemy do reszty składników oliwę z oliwy. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.

Porady

Jeśli chcesz schować swoje pesto do lodówki, to będziesz potrzebować słoiczka. Po przeniesieniu pesto do słoiczka zalej górę odrobiną oliwy z oliwek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy