300 g makaronu muszelki
3 czerwone papryki
1 mała cebula
2- 3 ząbki czosnku
2 fileciki anchois
6 pomidorków koktajlowych
kilka małych kuleczek mozzarelli, starty parmezan, kilka kostek fety w zalewie z oliwy z ziołami
papryka ostra w proszku
Makaron zapiekony z sosem z papryki i trzema serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie. W czasie gotowania makaronu paprykę i cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z czosnkiem w łupinkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z opcją grilla. Piec 15 minut, po czym przewrócić paprykę na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut. Do wysokiego pojemnika włożyć pomidorki przekrojone na pół, upieczone papryki, cebulę, obrany czosnek, fileciki anchois. Doprawić papryką ostrą w proszku i zblendować. Naczynie żaroodporne nasmarować cienką warstwą sosu paprykowego, wyłożyć ugotowany makaron, zalać resztą sosu - tak, aby pokrywał cały makaron i posypać serami. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż sery dobrze się rozpuszczą.
Komentarze