Bardzo lubię makaron, zwłaszcza w połączeniu ze szpinakiem. Jeśli dodać do tego upieczoną rybę, mamy obiad idealny. Lekki, sycący, zdrowy i smaczny. Używam makaronu pełnoziarnistego, który ma bardziej wyrazisty smak niż zwykły makaron.
Makaron ze szpinakiem i pieczonym, cytrynowym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2.Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem.
3.Na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Łososia nacieramy solą, pieprzem i startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny.
4.Rybę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
5.Na talerzu układamy makaron ze szpinakiem a na to pokrojone kawałki ryby.
Komentarze