Makaron ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

0 (0 ocen)

  • 15 min

Lubię makaronowe dania. Są szybkie w przygotowaniu, dają nieograniczoną możliwość wariacji smakowych i z reguły smakują wyśmienicie. Ten makaron zachwyca smakiem i prostotą.

  • 15 min

Składniki:

  • (na 2 porcje):
    200 g pełnoziarnistego makaronu świderki
    100 g świeżego szpinaku (baby)
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    1 większa cebulka dymka (bez szczypioru)
    10 pomidorów koktajlowych
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju rzepakowego
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1 łyżka startego parmezanu
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente według zaleceń na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić na paski, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać szpinak oraz przeciśnięty przez praską czosnek i chwilę poddusić. Na końcu dodać przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem, przełożyć na talerz, posypać parmezanem i natką pietruszki.

Porady

makaron, makarony, drugie danie, kurczak, pierś z kurczaka, szpinak, pomidorki koktajlowe, ser, parmezan, czosnek, cebula, dla dzieci, szybki obiad, dieta, dietetycznie,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy