Ciasteczko, swoim wyglądem przypominające troszkę karpatkę alboeklerkę.Po pierwszym kęsie orientujemy się, że to nie ciasto…Co to?Sprawdźcie poniżej! :)
Składniki:
Składniki :
4 płaty makaronu lasagne
200 ml śmietany kremówki
śmietan fix
świeże owoce u mnie kiwi truskawki brzoskwinie
cukier puder
olej do głębokiego smażenia
Makaronowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w wodzie z łyżeczką oliwy ok 3-4 min.
Ugotowane plastry lasagne wyciągnąć łyżką cedzakową i przelać
zimną wodą. Makaron osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy z plastrów
podzielić na połówki
Rondelek napełnić olejem do średniej wysokości, mocno rozgrzać.
Smażyć lasagne aż się zazłocą, a na powierzchni zaczną pojawiać
się bąbelki i nierówności. Odsączyć nadmiar tłuszczu papierowym
ręcznikiem, odłożyć do przestudzenia.
W międzyczasie przygotować śmietanę – ubić w misce, dodać śmietan
fix (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), dodać łyżkę pokrojonych
liści mięty, cukier puder do smaku, wymieszać. Wstawić do lodówki.
Owoce umyć, obrać, pokroić.
Ostudzone płaty lasagne przekładać schłodzoną śmietaną i owocami, po
wierzchu posypać cukrem pudrem.
Komentarze