Makaronowa pizza z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spaghetti ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić ,osączyć. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Bakłażana ,posolić ,osuszyć i jeszcze raz posolić. Papryki i cebule oczyścić (usunąć nasiona papryk) i umyć. Papryki pokroić w cienkie paseczki ,cebule w krążki.
Zrobić sos: czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę. Stopić masło ,wrzucić czosnek i zeszklić. Oprószyć mąką ,zasmażyć. Wlać szklankę mleka i bulion. Zagotować ,mieszając. Wsypać parmezan ,jeszcze raz mieszając ,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos połączyć z resztą mleka wymieszanego z żółtkami. Spaghetti rozłożyć w okrągłej formie. Polać ½ sosu ,obłożyć cebulą ,papryką oliwkami ,bakłażanem i pomidorami. Polać resztą sosu ,piec 40 min.
Komentarze