Makaronowa z serami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem studentką. Chociaż kuchnią zajmuję się od niedawna, moje potrawy zyskały aprobatę mamy, dla której gotuję. Mnie też smakują.

Składniki:

  • ● 100 ml śmietany 12-proc.
    ● 1/2 l wody
    ● 14 dag makaronu rurki
    ● 6 dag szynki lub wędzonego boczku
    ● 4 dag żółtego sera
    ● łyżka sera parmezan
    ● łyżka masła
    ● 3-4 łyżki mąki
    ● przyprawa do gyrosa
    ● sól, pieprz
    ● tłuszcz do smażenia

Makaronowa z serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaronowa z serami 1. Wędlinę kroimy i smażymy
    na patelni na rumiano. Ser
    ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Makaron gotujemy aldente w lekko osolonej wodzie.
    Odcedzamy i hartujemy,
    przelewając zimną wodą.
  • 2. Sos: mąkę dokładnie rozprowadzamy
    w zimnej śmietanie
    i zimnej wodzie (tak, by nie
    było grudek). Dodajemy przyprawę
    do gyrosa i cały czas
    mieszając, gotujemy ok. 2 minut.
    Doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy
    masłem, wykładamy
    makaron. Posypujemy wędliną
    i polewamy przygotowanym
    sosem. Mieszamy i posypujemy
    żółtym serem i parmezanem.
    Zapiekamy ok. 40 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 180 °C.

Porady

● Parmezan można równie dobrze dodać do sosu, wtedy potrawa będzie miała bardziej intensywny serowy smak. ● Smak zapiekanki wzbogacimy, jeśli przed zapieczeniem między rurki makaronu włożymy ser pleśniowy typu camembert lub brie pokrojony w kostkę lub plasterki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy