Makaronowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente,
odcedzamy i odstawiamy.
2.Posiekany czosnek, pokrojone
pieczarki i paprykę smażymy
na rozgrzanej oliwie. Dodajemy
tuńczyka, przecier pomidorowy
i przyprawy, mieszamy.
3.Do natłuszczonego naczynia
żaroodpornego wykładamy: połowę
makaronu, warzywa z tuńczykiem
i pozostały makaron.
4.Sos: masło roztapiamy w rondlu,
dodajemy mąkę i chwilę
smażymy. Zdejmujemy z ognia,
dodajemy mleko, sól, pieprz
i mieszamy. Podgrzewamy, aż
sos zgęstnieje i polewamy makaron.
Układamy plastry pomidora,
posypujemy parmezanem
i bułką. Zapiekamy 20-25 minut
w temperaturze 180 °C.
Komentarze