Makaronowa zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najlepsza jaka jadłam!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 op. makaronu świderki (0,5 kg)
    1 pierś z kurczaka
    2 kolorowe papryki
    2 pomidory lub 5 koktajlowych
    0,5 kg pieczarek
    30 dag żółtego sera
    olej, sól, pieprz,
    2 cebule

Makaronowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente. Pierś z kurczaka pokroić w kostke, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w pióra cebule, poszatkowane pieczarki, pokrojone w paski papryki.Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać obrane i pokrojone w ćwiartki pomidory ( koktajlowe całe).
    Ser zetrzeć na tartce.
    W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć 3/4 makaronu, lekko zasypać startym serem, wyłożyć usmażone mięso z warzywami, wyłożyć reszte makaronu i posypać resztą żółtego sera. Zapiec w piekarniku nagrznym do 180 st. ok 20-30 minut.

Porady

Makaron można również wymieszać z żółtym serem, wtedy nie bedzie rozpadać sie podczas porcjowania. Polecam również użycie ulubionych przypraw:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy