1 op. makaronu świderki (0,5 kg)
1 pierś z kurczaka
2 kolorowe papryki
2 pomidory lub 5 koktajlowych
0,5 kg pieczarek
30 dag żółtego sera
olej, sól, pieprz,
2 cebule
Makaronowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente. Pierś z kurczaka pokroić w kostke, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w pióra cebule, poszatkowane pieczarki, pokrojone w paski papryki.Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać obrane i pokrojone w ćwiartki pomidory ( koktajlowe całe).
Ser zetrzeć na tartce.
W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć 3/4 makaronu, lekko zasypać startym serem, wyłożyć usmażone mięso z warzywami, wyłożyć reszte makaronu i posypać resztą żółtego sera. Zapiec w piekarniku nagrznym do 180 st. ok 20-30 minut.
Porady
Makaron można również wymieszać z żółtym serem, wtedy nie bedzie rozpadać sie podczas porcjowania.
Polecam również użycie ulubionych przypraw:)
Komentarze