250 g makaronu rurki lub świderki
3 łyżki przyprawy do gyrosa
podwójna pierś z kurczaka
5 ogórków konserwowych małych
mała puszka kukurydzy
200 g sera żółtego
olej do smażenia
masło do posmarowania naczynia
Sos: po 3 łyżki majonezu, ketchupu, śmietany 30 %
2 ząbki czosnku
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kroimy na kawałki, posypujemy przyprawa i smażymy na oleju. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru oleju.
Makaron gotujemy al dente.
Ogórki kroimy, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a kukurydzę odsączamy z zalewy.
Składniki sosu mieszamy ze sobą dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy cały makaron i polewamy go 1/3 sosu i posypujemy 1/3 sera.
Następnie kładziemy kurczaka, polewamy 1/3 sosu i posypujemy 1/3 sera.
Na to kładziemy kukurydze i pokrojone ogórki polewamy pozostałym sosem i posypujemy serem.
Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i zapiekamy około 40 minut.
Porady
Do zapiekanki można dodać pokrojoną paprykę konserwową.
Komentarze