Makaronowe muszle nadziane twarożkiem zapiekane w budyniowo - śmietankowym sosie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Niby zwykły makaron z serem - ale w takiej formie prezentuje się wspaniale a w towrzystwie sosiku smakuje wyjątkowo.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 20 makaronowych muszli


    NADZIENIE:

    250 g twarogu
    1 żółtko
    1 łyżka cukru
    2 łyżki śmietany 30%
    białko


    BUDYNIOWO- ŚMIETANKOWY SOS:

    150 ml śmietany 30%
    1 jajo
    1 łyżka cukru
    1 czubata łyżka budyniu waniliowego /proszku/


    PONADTO:

    cukier puder do oprószenia
    borówki do dekoracji
    masło do wysmarowania formy

Makaronowe muszle nadziane twarożkiem zapiekane w budyniowo - śmietankowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na nadzienie zmiskować. Bialko ubić na sztywną pianę. Dodać do sera i dokładnie wymieszać.
    Muszle makaronowe ugotować do miękkości. Odcedzić.
    Makaron nadziewać masą serową i układać w formie do zapiekania wysmarowanej masłem.
    Składniki na sos zmiksować. Polać nadziewane muszle.
    Piec ok 20 minut w 180 stopniach.
    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i udekorować borówkami.

Komentarze

Podobne przepisy