Makaronowe naleśniki z żurawiną i kurczakiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

Niezwykłe naleśniki bo z ugotowanego makaronu to super pyszne i pożywne danie na zdrowy obiad dla całej rodziny.

  • 40 min

Składniki:

  • Zestaw A

    Składniki podstawowe:
    6 Płatów makaronu lasange
    3 łyżki żurawiny do mięs i serów
    100 g fileta z kurczaka

    Składnik podstawowy- dodatkowy:
    350 g chudego twarogu

    Składniki robocze:
    1 łyżka posiekanego szpinaku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    ząbek czosnku
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 łyżka śmietany 30%
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka cukru
    sól
    biały pieprz

    dekoracja:
    liście zielonej sałaty

Makaronowe naleśniki z żurawiną i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu.
    Zaraz po ugotowaniu przelać zimną wodą,aby się nie posklejał,dobrze osączyć z wody na sitku.
  • 2. Filet kurczaka umyć,osuszyć,opruszyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju kokosowym,ostudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Twaróg przełożyć do miski rozdrobnić widelcem,dodać kwaśną śmietanę,szpinak,natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać.
  • 4. Żurawinę wymieszać z cukrem i śmietanką.
  • 5. Na każdy ugotowany płat makaronu,położyć farsz szpinakowo-serowy i zwinąć w rulon.
    Naleśniki makaronowe ułożyć na talerzu,posmarować sosem żurawinowym,posypać startym kurczakiem i udekorować liśćmi sałaty.

Komentarze

Podobne przepisy