Porcja dla dwóch osób:
- makaron spaghetti (najlepiej zmieszać dwa kolory, jasny i ciemny, wtedy warkocze wyglądają lepiej)
- opakowanie serka mascarpone 250 g
- olej rzepakowy
- opakowanie łososia wędzonego na zimno 150 g
- mleko wedle uznania aby sos nie był za gęsty
- garść posiekanego koperku
- sok z cytryny do smaku
- pieprz, sól, magii, przyprawy do smaku
Makaronowe warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie jest bardzo proste i trwa chwilę:
1. gotujemy makaron (do makaronu dodajemy trochę oleju rzepakowego żeby makaron się nie posklejał)
2. siekamy łososia, koperek
3. na patelnie wlewamy olej, wrzucamy łososia, chwilę podsmażamy, dodajemy mascarpone i roztapiamy
4. jeżeli sos jest za gęsty dodać trochę mleka
5. dodajemy sok z cytryny, koperek i przyprawy
6. ugotowany makaron chwilę studzimy i pleciemy warkocze
7. warkocze układamy na około talerza a w środek wlewamy sos :)
Porady
Najlepiej jakby makaron był biały i brązowy, wtedy warkocze będą wyglądać bardziej efektownie :)
Komentarze