Makaronowo-owocowy zawrót głowy

0 (0 ocen)

Takie danie makaronowo-owocowe wymysliłam wczoraj na obiad. Dzieci były zachwycone.

Składniki:

  • makaron durum penne i świderki - razem 2 szklanki suchego
    kompot z truskawek (najlepiej świeżo ugotowany i posłodzony) - 3,5 szklanki
    kisiel o smaku truskawkowym (bez cukru na 3 szklanki wody)
    borówki amerykańskie świeże lub mrożone - niecałe 2 szklanki
    cukier puder 1 łyżka
    świeże truskawki 0,5 kg

Makaronowo-owocowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu - najlepiej al dente.
  • 2. Szklankę borówek amerykańskich (świeżych lub rozmrożonych) miksujemy blenderem z łyżką cukru pudru. Uzyskamy sos borówkowy.
  • 3. Na posłodzonym kompocie truskawkowym gotujemy kisiel truskawkowy - pod sam koniec gotowania wsypujemy do niego świeże lub mrożone borówki amerykańskie i mieszamy.
  • 4. świeże truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół.
  • 5. Na na makron wlewamy kisiel truskawkowy z borówkami, polewamy go sosem borówkowym i posypujemy świeżymi truskawkami. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy