Ten przepis jest bardzo stary i z zeszytu mamy. Delikatny biszkopt makowy oblany pysznym mlecznym kremem, obłożone herbatnikami polanymi czekoladą. Jedno z moich ulubionych, tradycyjnych ciast.
Składniki:
Biszkopt:
jaja 6 szt.
cukier puder 1 szkl.
mąka 1 szkl.
mak niebieski suchy 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
Masa:
mleko 1/2 l.
margaryna 1 kostka
cukier waniliowy 1 op.
aromat waniliowy kilka kropelek
cukier 100 g.
mleko 1/4 szkl.
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Dodatkowo:
herbatniki 1 op. 200 g.
mleczna lub gorzka czekolada 200 g.
mleko 4 łyżki
masło 1 łyżka
(Można kupić gotowe herbatniki w czekoladzie)
Makowa krajanka mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksując dodajemy cukier. Następnie mak, przesianą mąkę z proszkiem, żółtka. Ciasto wylewamy na blachę 35x25 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 min., do suchego patyczka. Ciasto ostudzić.
2.Masa: Mleko ( 1/2 l. ) zagotowujemy z margaryną, cukrami, aromatem. Gotującą masę zagęszczamy mlekiem (1/4 szkl. ) wymieszanym z mąkami. Gorącą masę wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Od razu na ciepłą masę wykładamy herbatniki.
3.Czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem i masłem. Polewamy na herbatniki. Ciasto studzimy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze