Makowe chlebki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Środek chlebka jest pulchny natomiast skórka chrupiąca.Taki mały bochenek możemy również włożyć do Wielkanocnego koszyczka.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    -50 g drożdży
    -1 łyżeczki soli
    -1 łyżeczka cukru
    -250 ml ciepłej wody
    --3 łyżki oleju roślinnego
    -2-3 łyżeczki suchego maku

Makowe chlebki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej do miski,wkrusz drożdże,wymieszaj,dodaj sól,cukier,olej ,wodę oraz mak ,wyrób gładkie ciasto.Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • image-1v93e0k 2. Gdy podwoi swoją objętość,przełóż na stolnicę ,przez chwilę wyrabiaj,a następnie rozwałkuj i wykrój 6 prostokątów zwiń każdy w rulon (możemy również po kawałku ciasto odrywać i formować od razu małe bochenki.
  • image-0effmxu 3. Chlebki układaj na blaszce posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką,każdy natnij w kilku miejscach i posmaruj wodą wymieszaną z niewielką ilością soli,posyp makiem.Piecz w nagrzanym piekarniku w temp.180-200 st C przez około 35 min... .

Komentarze

Podobne przepisy