Makowe pancakes z syropem klonowym

0 (0 ocen)

Na śniadanie doskonałe! :)

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 9 sztuk)

    1 duże jajko
    1/2 szkl mleka
    1 łyżeczka oleju+ odrobina do wysmarowania patelni
    1 łyżeczka miodu
    80 g mąki żytniej typ 720
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki suchego maku
    syrop klonowy do podania

Makowe pancakes z syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko roztrzepać w misce widelcem. Wlać mleko, olej, miód oraz wsypać przesianą mąkę żytnią, proszek do pieczenia i mak. Wszystko energicznie wymieszać widelcem, po czym odstawić na bok na 3 minutki. W międzyczasie wysmarować patelnię niewielką ilością oleju, rozgrzać.

    Na gorącą patelnię nakładać porcje masy tworząc okrągłe pancakes. Smażyć na małym ogniu z obu stron do zezłocenia. Podawać na ciepło polewając syropem klonowym. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy