Makowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Idealny na stół świąteczny lub na deser do niedzielnej kawy.

Składniki:

  • ● 3 szkl. mąki
    ● kostka masła
    ● 2 żółtka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 5 łyżek śmietany
    ● 1 kg gotowej masy makowej

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, żółtek, cukru i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki, aby się schłodziło.
  • 2. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Na ciasto wykładamy masę makową. Wierzch przykrywamy resztą rozwałkowanego ciasta. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Komentarze

Podobne przepisy