MAKOWIEC

0 (0 ocen)

  • 55 min

Najlepsze ciasto jakie może być.

  • 55 min

Składniki:

  • MASA MAKOWA
    8 jaj
    4 szklanki maku
    margaryna
    cukier waniliowy
    2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    budyń śmietankowy
    rodzynki i bakalie
    olejek migdałowy
    CIASTO KRUCHE
    1/2 szklanki cukru
    30 dag mąki
    1/2 margaryny
    jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    śmietany ile zabierze
    cukier waniliowy


Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA MAKOWA
    Mak gotować 3 godziny zmielić dwa razy. Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodać po jednym żółtku i ucierać, dodać mak zmielony rodzynki , bakalie, proszek do pieczenia i budyń, Ubić białka na sztywno i dodać do tego olejek wszystko wymieszać wyłożyć na kruche ciasto, piec godzinę. Wierzch polać polewą i posypać kokosem.
    CIASTO KRUCHE
    Mąkę z margaryną i resztą produktów zagnieść. i wyłożyć na blachę. Nadaje się do serników i makowców.

Komentarze

Podobne przepisy