Makowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Piekę go na święta. Smakuje wspaniale i zawsze się udaje.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    25 dag masła
    2 żółtka
    4 łyżki wody.

    Masa:
    30 dag maku
    8 żółtek
    10 białek
    szkl. cukru
    2-3 łyżki miodu
    3 łyżki powideł śliwkowych
    aromat migdałowy
    bakalie.

    Lukier:
    150 g cukru
    aromat rumowy

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy i dzielimy na pół. Schładzamy. Mak parzymy i mielimy 2 razy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mak, powidła, miód, aromat i bakalie. Białka ubijamy, mieszamy z makiem. 1. część ciasta wykładamy na
    blachę. Wylewamy masę. Przykrywamy 2. ciastem. Pieczemy godzinę w 180 °C.
  • 2. Lukier: do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy zimną wodę (by go przykryć). Mieszając, gotujemy, aż z łyżki będzie spływać cienką strużką.
    Ucieramy w miseczce, aż zbieleje. Wlewamy kilka kropel aromatu. Gdy zacznie gęstnieć, wylewamy na ciasto i rozprowadzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy