Makowiec na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

Kruchy spód,masa makowa z bakaliami ,do tego czekolada + kokos jak tu sie nie skusić.

Składniki:

  • Ciasto kruche - 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 żółtka, 1/2 kostki masła lub margaryny, 2 łyżki cukru pudru.Ponadto 1 puszka masy makowej ,3 łyżki bułki tartej,2 mleczne czekolady +1 gorzka czekolada+1 biała czekolada z ryżem,2 łyżki mleka ,5 dkg masła,4 łyżki nutelli , 1 paczka kokosu.

Makowiec na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść zawinąć w folie spożywczą , schłodzić w lodówce około godziny .Mase makową wymieszać z tartą bułką.Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem z nutellą.
  • 2. Ciasto rozwałkować , ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wielkość formy 26/30 cm .Na ciasto rozłożyć masę makową .Ciasto włożyć do piekarnika ,piec około 1 godziny w 180 stopniach . Czekolady i nutele rozpuścić wraz z mlekiem i masłem.Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia polać rozpuszczonymi czekoladami i posypać kokosem.

Porady

Zamiast czekolady można zrobić samemu polewę czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy