Makowiec z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłka powodują że makowiec nie jest suchy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g zmielonego maku
    6 jajek
    100 g margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl.cukru
    500 g startych jabłek
    6 czubatych łyżek grysiku .
    Rodzynki
    migdały słupki
    olejek migdałowy.

Makowiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier , margarynę ,żółtka utrzeć na puszystą masę .
    Grysik wymieszać z proszkiem do pieczenia .
    Do utartej masy dodać grysik,na przemian z makiem po jednej łyżce ,delikatnie mieszać .
    Następnie dodać jabłka ,pianę z białek . Wszystko delikatnie wymieszać Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem .
    Piec w 180 st.do suchego patyczka .
    Wystudzone ciasto polukrować udekorować według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy