Makowiec z keksówki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosty w wykonaniu makowiec idealny na podwieczorek do kawy lub herbaty.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 25 dkg mąki
    3 dkg drożdży
    1/4 szklanki cukru
    1 szklanka mleka letniego
    2 żółtka
    5 dkg stopionego masła
    25 dkg masy makowej z puszki
    skórka z cytryny
    żółtko do posmarowania

Makowiec z keksówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1g0qt8e 1. Mąkę przesiać do miski . Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodając 2 łyżki mleka, wymieszać, dodać troszeczkę mąki, przykryć ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-1dtir9r 2. Do mąki dodać żółtka, skórkę z cytryny , resztę cukru, mleko , rozpuszczony tłuszcz, rozczyn. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-1ygdm7a 3. Przygotować formę prostokątną o rozm. 11x29cm, wysmarować tłuszczem . Wyrośnięte ciasto uformować w kształcie prostokąta, pośrodku położyć masę makową, zlecić brzegi, włożyć do formy, pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem . Wstawić do piekarnika piec około 30 min w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy