Makowiec z keksówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski . Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodając 2 łyżki mleka, wymieszać, dodać troszeczkę mąki, przykryć ściereczką pozostawić do wyrośnięcia.
2. Do mąki dodać żółtka, skórkę z cytryny , resztę cukru, mleko , rozpuszczony tłuszcz, rozczyn. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Pozostawić do wyrośnięcia.
3.Przygotować formę prostokątną o rozm. 11x29cm, wysmarować tłuszczem . Wyrośnięte ciasto uformować w kształcie prostokąta, pośrodku położyć masę makową, zlecić brzegi, włożyć do formy, pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem . Wstawić do piekarnika piec około 30 min w 180 stopniach.
Komentarze