Makowiec z masą pomarańczowo-brzoskwiniową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Warto nieraz poeksperymentować w kuchni i odejść od typowej tradycyjnej receptury. Po jej urozmaiceniu możemy otrzymać naprawdę wyjątkowy kulinarny smakołyk.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki ciasta :

    2,5 szklanki mąki pszennej

    2-3 łyżki kakao

    Kostka margaryny

    3 żółtka

    Około ¾ szklanki cukru

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki masy makowej:

    Puszka gotowej masy makowej

    4 białka

    Po 3 łyżki rodzynek i żurawiny

    3 łyżki zmielonych płatków migdałów

    2 łyżki pokrojonej skórki pomarańczowej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Składniki masy pomarańczowo-brzoskwiniowej:

    3 szklanki gęstego soku pomarańczowo-brzoskwiniowego:

    4 łyżki mąki ziemniaczanej

    3-4 łyżki cukru

Makowiec z masą pomarańczowo-brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Składniki na ciasto dokładnie połącz i zagnieć ciasto. Włóż na godzinę do lodówki. Następnie podziel na 2 cześci i jedną wyłóż na blaszkę o wymiarach 24 na 38cm.

    2. Białka na masę makową dokładnie ubij. Masę makową zmiksuj z bakaliami, mąką, a na końcu dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką.

    3. 2,5 szklanki soku zagotuj. Resztę wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną i wlej gdy sok się zagotuje.

    4. Na ciasto wyłóż masę makową, masę pomarańczowo-brzoskwiniową oraz rozwałkowaną drugą część ciasta. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy