Warto nieraz poeksperymentować w kuchni i odejść od typowej tradycyjnej receptury. Po jej urozmaiceniu możemy otrzymać naprawdę wyjątkowy kulinarny smakołyk.
Makowiec z masą pomarańczowo-brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Składniki na ciasto dokładnie połącz i zagnieć ciasto. Włóż na godzinę do lodówki. Następnie podziel na 2 cześci i jedną wyłóż na blaszkę o wymiarach 24 na 38cm.
2. Białka na masę makową dokładnie ubij. Masę makową zmiksuj z bakaliami, mąką, a na końcu dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką.
3. 2,5 szklanki soku zagotuj. Resztę wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną i wlej gdy sok się zagotuje.
4. Na ciasto wyłóż masę makową, masę pomarańczowo-brzoskwiniową oraz rozwałkowaną drugą część ciasta. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około godzinę.
Komentarze