Makowiec z pomarańczami

0 (0 ocen)

Przepyszny dla ulubieńców maku.

Składniki:

  • CIASTO: 0,5kg mąki, Kostka margaryny, 8łyżek cukru, 8łyżek wody, 1 jajko, 1 łyżeczka pr. do pieczenia.MASA MAKOWA: 0,5kg maku, 10łyżek cukru, 2opakowania budyniu, 3szkl mleka, Szkl śmietany, 2 szkl wody 3jajka. 2 pomarańcze.

Makowiec z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, włożyć do lodówki.Mak zmielić w młynku. Zagotować 2szkl wody, wlać do maku i odstawić. Budyń wymieszać z cukrem i ze szkl mleka. Pozostałe mleko zagotować i mieszając, wlewać rozdrobniony budyń, ugotować. Ugotowany budyń dokładnie wymieszać z makiem, jajkami i śmietaną. Na blaszce rozwałkować 2/3 ciasta, wylać na nie makowy budyń. Pomarańcze obrać i pokroić w kawałki, poukładać na budyniu. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć z nich kratę na wierzchu masy. Piec 50min. w temp. 180 stopni.

Porady

Ciasto również przepyszne jest z drylowanymi wiśniami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy