Aromatyczny przysmak na każdą okazję pieczony już przez trzecie pokolenie.
2 godz. 10 min
Składniki:
Proporcje na dwie długie foremki o wymiarach 40x12
Ciasto drożdżowe:
0,5 l mleka
3/4szkl. cukru
5 dag drożdży
3 jajka
0,5 margaryny
60 dag mąki
szczypta soli
aromat rumowy
cukier wanikiowy
Masa makowa:
3 szkl. mąki
margaryna
1,5 szkl. cukru
słoik dżemu lub powideł
aromat migdałowy lub arakowy
bakalie wg. upodobania- rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, daktyle
Makowiec zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Proporcje na dwie długie foremki o wymiarach 40x12
Ciasto drożdżowe:
0,5 l mleka
3/4szkl. cukru
5 dag drożdży
3 jajka
0,5 margaryny
60 dag mąki
szczypta soli
aromat rumowy
cukier wanikiowy
Masa makowa:
3 szkl. mąki
margaryna
1,5 szkl. cukru
słoik dżemu lub powideł
aromat migdałowy lub arakowy
bakalie wg. upodobania- rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, daktyle
Porady
Aby zaoszczędzić czas, proponuję masę makową przygotować dzień wcześniej.
Komentarze