Makowo – orzechowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Makowo – orzechowe babeczki zasmakują każdemu, kto uwielbia desery pełne bakali. Babeczki łączą w sobie kruche ciasto makowe oraz pyszne nadzienie orzechowo-czekoladowe.Osobiście uwielbiam zabierać te babeczki na piknik. Przecież nic tak nie umila czasu na świeżym powietrzu, jak słodka przyjemność w postaci babeczek.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    150 g mąki pszennej(3/4 szklanki)
    125 g masła
    30 g cukru pudru(3 łyżki)
    30 -40 g maku suchego (około 3-4 łyżek)
    2 żółtka
    nadzienie
    100 g czekolady
    100 g orzechów włoskich

Makowo – orzechowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy i wykładamy formę na muffinki. Na ciasto układamy folię aluminiową i sypiemy groch. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy groch i dopiekamy jeszcze 10 minut w 170 stopniach. Studzimy.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą babeczkę wypełniamy czekoladą. Na czekoladzie układamy orzechy włoskie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy