Makowo-serowy kwiat

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

Dorodny kwiat z ciasta kruchego pachnący bakaliami,wypełniony makiem i serem,będzie pięknie i okazale się prezentował na świątecznym stole.

  • 40 min

Składniki:

  • na ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    250 g margaryny
    3/4 szklanki kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na masę makową
    300 g gotowej masy makowej
    150 g bakali(orzech,rodzynki,żurawina,skórka pomarańczowa)
    na masę serową:
    200 g zmielonego twarogu
    3 łyżki cukru
    budyń waniliowy
    żółtko
    2 łyżki stopionego masła
    ponadto:
    żółtko
    sezam

Makowo-serowy kwiat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta połączyć i szybko zagnieść,odłożyć na 30 minut do lodówki.
    Składniki masy serowej wymieszać.
    Do masy makowej dodać posiekane bakalie,wymieszać.
  • 2. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki,podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt koła.
    Na jednym placku rozsmarować masę serową,zawinąć i uformować kulę.
    Drugi placek posmarować masą makową,zwinąć w rulon i pokroić na 1 cm roladki.
  • 3. Dużą blaszkę do pieczenia(najlepiej z wyposażenia piekarnika) wyłożyć pergaminem,na środku ułożyć serową kulę,a wokoło ściśle obok siebie makowe roladki,całość posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem.

Komentarze

Podobne przepisy