Maliniak

0 (0 ocen)

deser lekki jak chmurka, idealny na ciepłe dni

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    1/4 szklanki wrzącej wody
    1 łyżka żelatyny
    1 galaretka malinowa
    1 szklanka wrzącej wody
    15 dag malin
    wiórki truskawkowe do posypania wierzchu

Maliniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Przelać do miski i odstawić do stężenia. Następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody i odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać ostudzoną żelatynę (może już się lekko ściągać). Wymieszać. Maliny opłukać i odsączyć z nadmiaru wody. W pucharkach układać na przemian galaretkę, maliny i bitą śmietanę. Na wierzchu posypać wiórkami truskawkowymi. Przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy