Malinka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Malinka- lekki i wyjątkowo smaczny deser

  • 30 min

Składniki:

  • Spód:
    czekolady mlecznej lub gorzkiej 100 gramów
    płatków kukurydzianych 50 gramów
    Masa:
    twarogu śmietankowego 300 gramów
    śmietany kremówki 150 gramów
    cukru pudru 4 łyżki
    żelatyny 2 łyżeczki
    Owoce:
    malin 150 gramów

Malinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Czekoladę połamać, stopić w gorącej kąpieli wodnej. Pokruszyć płatki kukurydziane i wymieszać z polewą. Nałożyć do podłużnej formy o wymiarach 25x11cm. Chłodzić 30 minut.
  • 2. Masa: Utrzeć twaróg z cukrem pudrem, żelatynę rozpuścić w 100ml gorącej wody, ostudzić. Ubić kremówkę , dodać do masy i połączyć. Następnie wlać żelatynę i delikatnie ubić mikserem. Dodać część malin i wymieszać.
  • 3. Wykonanie: Masę wlać na przygotowany sód, na wierzchu ułożyć pozostałe maliny. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy