Ciasto Malinka-nektarynka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Ciasto przepysznie owocowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl. mąki
    pół szkl. cukru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka mąki ziemniaczanej
    Masa malinowa:
    0,5 kg malin
    galaretka malinowa
    budyń
    pół szkl. wody
    4 dag cukru
    Masa z nektarynek:
    0,5 kg nektarynek
    galaretka cytrynowa
    budyń
    pół szkl. wody
    4 dag cukru

    galaretka zielona
    bita śmietana do dekoracji

Ciasto malinka-nektarynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, następnie ubijając dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40 min w 175 stopniach. Studzimy. Biszkopt dzielimy na 3 części.
    Masa malinowa:Maliny wsypujemy do garnka dodajemy pół szklanki wody, wsypujemy cukier, miksujemy blenderem i zagotowujemy. Do ciepłej masy dodajemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia.
    budyń rozpuszczamy w 200 ml wody i wlewamy do ciepłej masy. Powtórnie zagotowujemy i studzimy masę. To samo powtarzamy dla masy nektarynkowej. Przestudzoną gęstniejącą masę wykładamy na biszkopt, ciasto chłodzimy w lodówce. Wierzch polewamy zieloną galaretką. Dekorujemy bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy