''malinowa leśniczyny'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zebrać 1 kg aromatycznych leśnych malin.Przebrać i włożyć do gąsiorka.Wlać 45% wódkę,tak by przykryła owoce.Dobrze zamknąć.Postawić w nasłonecznionym oknie na tydzień ,ale nie dłużej,aby kolor nie wypłowiał.Po tym czasie zlać nalewkę i wlać do butelki.Dobrze zakorkować.Postawić w ciemnym miejscu.Maliny obsypać cukrem,biorąc nie więcej niż 1/2 kg.Gąsiorek zamknąć kilkakrotnie złożoną gazą.kiedy cukier się rozpuści ( ok 1 tydzień) zlać syrop.Owoce dobrze wycisnąć.Wymieszać z nalewką .Gdyby płyn okazał się zmętniały przepuścić przez bibułkę filtracyjną.
Porady
nalewke można też zrobić na spirytusie;ma wtedy bardziej wyrazisty smak,a malinowa słodycz i aromat zostają te same
Komentarze