Malinowa Panna cotta z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Prosty deserek składający się z Panny cotty i musu malinowego. Udekorowany keksem z bitej śmietany. Polecam!

Składniki:

  • Panna cotta:
    300 ml śmietany 36%
    150 ml mleka
    3 łyżki cukru waniliowego
    3 łyżeczki żelatyny


    Mus malinowy:
    400 g malin
    1 galaretka malinowa
    1 szkl gorącej wody


    Dodatkowo:
    150 ml śmietany 36%
    1 łyżka cukru pudru
    kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji

Malinowa panna cotta z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Panna cotta: Śmietanę, mleko oraz cukier umieścić w garnuszku, podgrzać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Jeszcze ciepłą wlać do śmietany z mlekiem i cukrem i wymieszać. Pannę cottę przelać do 4 wysokich szklanek i umieścić w lodówce pod skosem (np. władając szklanki do formy keksówki i opierając o jej ścianki)
  • 2. Mus malinowy: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Maliny zmiksować na puree, a następnie połączyć z galaretką. Mus wyłożyć na Pannę cottę. Desery ponownie schłodzić do stężenia.
  • 3. Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Bitą śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Malinową pannę cottę udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.

Porady

Przepis na 4 porcje.

Komentarze

Podobne przepisy