Malinowa panna cotta z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Panna cotta: Śmietanę, mleko oraz cukier umieścić w garnuszku, podgrzać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Jeszcze ciepłą wlać do śmietany z mlekiem i cukrem i wymieszać. Pannę cottę przelać do 4 wysokich szklanek i umieścić w lodówce pod skosem (np. władając szklanki do formy keksówki i opierając o jej ścianki)
2.Mus malinowy: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Maliny zmiksować na puree, a następnie połączyć z galaretką. Mus wyłożyć na Pannę cottę. Desery ponownie schłodzić do stężenia.
3.Czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Bitą śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Malinową pannę cottę udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.
Komentarze