Malinowa tarta z mascarpone

0 (0 ocen)

Krucha tarta z delikatnym kremem. Rozpływa się w ustach:)

Składniki:

  • Ciasto:
    - 200 g mąki
    - 100 g masła
    - 100 g cukru
    - 1 małe jajko
    Krem:
    - 250 ml śmietany kremówki 30 %
    - 250 g serka mascarpone
    - sok i skórka otarta z 1 cytryny
    - opakowanie cukru waniliowego
    - 1/3 szklanki cukru
    - biała czekolada
    - maliny do dekoracji

Malinowa tarta z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy cukier, schłodzone masło, dokładnie siekamy. Dodajemy całe jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w przezroczysta formę i wstawiamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na średnicę nieco większą niż forma, wylepiamy brzegi foremki. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Tarte pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 min.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny, oraz czekolad. Wszystko chwile jeszcze ubijamy. Do miski wykładamy mascarpone, dodajemy śmietanę delikatnie mieszamy. Krem wykładamy na zimne ciasto, ozdabiamy malinami.

Komentarze

Podobne przepisy