Malinowa tarta z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy cukier, schłodzone masło, dokładnie siekamy. Dodajemy całe jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w przezroczysta formę i wstawiamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na średnicę nieco większą niż forma, wylepiamy brzegi foremki. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Tarte pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 min.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny, oraz czekolad. Wszystko chwile jeszcze ubijamy. Do miski wykładamy mascarpone, dodajemy śmietanę delikatnie mieszamy. Krem wykładamy na zimne ciasto, ozdabiamy malinami.
Komentarze