Malinowe pierogi z serem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pierogi w malinowym ogrodzie. Wersja bez cukru, ale można oczywiście go dodać. Pierogi są lekkie, letnie i bardzo dobre.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:

    250 g mąki pszennej
    3/4 szklanki wody gorącej około
    1 łyżka olej
    sól szczypta

    nadzienie:
    250 g sera śmietankowego
    250 g malin

    pozostałe
    150 ml śmietany kremówki 36 %
    150 g malin na mus i do dekoracji
    mięta

Malinowe pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto rozwałkowane 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję, sól, gorącą wodę i widelcem mieszam ciasto. Zostawiam do przestygnięcia. Ciasto zagniatam rękoma, dodaję olej i dalej zagniatam. Wałkuję na stolnicy podsypanej mąką, wykrawam kwadraty.

  • maliny z twarogiem 2. Ser rozrabiam z malinami, można dodać cukier ja nie dodałam do farszu.
  • ciasto z farszem 3. Kwadraty ciasta, układam w foremce do pierogów , dodaję łyżeczkę farszu i sklejam. Część pierogów zrobiłam z samymi malinami.
  • pierogi przed gotowaniem 4. Zagotowuje wodę, dodaję łyżkę oliwy nie będą się pierogi sklejały. Wrzucam do wrzątku i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch.

    Śmietankę ubijam na sztywno, pierogi podaję ze śmietaną, i malinami które zmiksowałam blenderem na mus, miętą oraz malinami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy