Malinówka

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Owocowa nalewka, która rozgrzeje Cię w chłodne wieczory.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg malin
    1 kg cukru
    ¾ litra wódki
    ½ litry spirytusu

Malinówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone maliny przekładamy do dużego słoja i zalewamy alkoholem. Przykrywamy szczelnie lub zakręcamy słoik. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 tygodnie, codziennie mieszamy.
    Po dwóch tygodniach odlewamy alkohol do butelki, a maliny zasypujemy cukrem. Ponownie zostawiamy na 2 tygodnie.
    Po 4 tygodniach (w sumie) zlewamy sok z malin i łączymy z alkoholem. Filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek. Po ok 2 miesiącach nalewka nabiera wyjątkowego smaku i koloru.
    Maliny pozostałe z przygotowania nalewki możemy od razu wykorzystać do ciasta lub zamknąć i spasteryzować je w małych słoiczkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy