Malinowo - jogurtowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek na zmianę dodajemy żółtko i cukier (najlepiej puder). Po około 10 min masa powinna być sztywna i gotowa, wtedy powoli mieszając dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (mąkę dodajemy powoli żeby nie porobiły się grudki). Przygotowane ciasto pieczemy około 35-40 min w 170 s. Biszkopt powinien być brązowy a wykałaczką wbita w ciasto sucha.
Maliny rozdrabniamy z 3 łyżkami cukru i mieszamy z jogurtem, śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru na sztywno.
Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwsza i druga część smarujemy masą jogurtową malinową ,a ostatnią 3 część smarujemy śmietanką. Dekorujemy malinkami i trzymamy w lodówce, po krótkim czasie ciasto mięknie i nadaje się do jedzenia.
Komentarze