Malinowy ryż z budyniem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Deser jest bardzo puszysty, kremowy i smakuje naprawdę niesamowicie. Poniżej przedstawiam wersję malinową, ale każdy z Was może przyrządzić go wg własnych preferencji. Dbający o linię mogą zrezygnować z masła czy mleka w proszku. Jednakże polecam oryginalny przepis w całości.

  • 40 min

Składniki:

  • (3-4 porcje)
    1 woreczek ryżu (100g)
    1 łyżka śmietany (czubata)
    2-3 łyżeczki cukru malinowego (ilość wg gustu)
    1 budyń malinowy (bez cukru)
    450 ml mleka
    2 łyżki cukru
    20g masła
    2 łyżki mleka w proszku (płaskie)
    Dodatkowo:
    sos malinowy

Malinowy ryż z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27xs0qp 1. Ryż ugotować wg przepisu (lepszy jest lekko rozgotowany).
  • image-1d1wymo 2. Ugotować budyń.
    3/4 mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy i cukier.
    Połączyć z gotującym się mlekiem.
    Całość energicznie mieszać i zagotować.
    Do gęstego budyniu wmieszać masło.
  • image-0xvs5vy 3. Ryż wymieszać ze śmietaną i cukrem malinowym, a następnie połączyć z budyniem.
    Dodać mleko w proszku i całość zmiksować na puszystą masę.
  • image-04aj8tc 4. Deser przełożyć do miseczek.
    Można już go bezpośrednio spożywać lub dodatkowo schłodzić w lodówce.
    Przed podaniem polać sosem malinowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy