Maliny w soku własnym

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne maliny w soku. Takie maliny można użyć do deserów, koktajli, kompotów i innych słodkich dań. Polecam.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg maliny
    3 szkl cukru

Maliny w soku własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny delikatnie przebieramy i usuwamy zanieczyszczenia, myjemy. Najlepiej na cedzaku lub sitku i odsączamy z wody.
    Maliny przekładamy do czystych słoików, przesypujemy cukrem, aż do wyczerpania składników.
    Słoiki wypełniamy do 3/4 wysokości.
    Słoiki zakręcamy i odstawiamy na kilka godzin ( 3 - 4 godz. )
    Następnie pasteryzujemy przez 15 minut.

Porady

Cukru dodajemy według własnych upodobań. Można dodać więcej lub mniej. Czas przygotowania podany bez oczekiwania na sok.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy