Malutkie maślane bułeczki

0 (0 ocen)

Na śniadanie, na słodką przekąskę, na podwieczorek .. w pracy, w podróży.. Zawsze sprawdzą się malutkie bułeczki maślane.

Składniki:

  • Składniki:

    500g mąki,
    80g roztopionego masła,
    7g drożdży instant ( suszonych ),
    2/3 szklanki mleka,
    2 łyżeczki cukru,
    1 łyżeczka soli,
    1 jajko ( do ciasta ),
    jajko rozbełtane ( do posmarowania ).

Malutkie maślane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Malutkie maślane bułeczki 1. Mąkę przesiej na stolnicę. Wsyp cukier i sól. Do kubka wlej ciepłe mleko i wsyp drożdże. Dokładnie wymieszaj składniki. Zrób wgłębienie w mące i wlej mleko, masło oraz wbij jajko. Dokładnie wyrób elastyczne ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. ciasto podziel na 10-12 części i uformuj bułeczki. Ułóż obok siebie w niewielkich odstępach i ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz przez 15-18 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy